I fly benytter piloterne sig af automatpilot. Det er smart over lange afstande og gør at de kan slappe mere af.  Men prøv at tænk på hvad der ville ske hvis de ikke indstillede automatpiloten først. Så ville flyet nok havne et helt forkert sted og måske løbe tør for brændstof.

Vi kan sammenligne det at bruge vores vaner, med at bruge en automatpilot. Det er smart at vi kan automatisere noget af det vi gør tit, det giver hjernen overskud til at fokusere på andet. Der hvor det ikke er så smart, er hvis vi glemmer at indstille vores automatpilot. Eller hvis automatpiloten går i gang af sig selv.

Den dårlige nyhed er at brug af din telefon højst sandsynligt udløser automatpiloten hos dig. Du samler den op og tjekker, selvom du måske lige har gjort det og du tænker ikke over det. Du havner måske også ”det forkerte sted”, altså du starter med at ville bruge telefonen til en bestemt ting. Men ender med at scrolle igennem facebook, nyhederne eller noget der på ingen måde var meningen fra starten. Du havner i Tjekkefælden.

Den gode nyhed er at det er dig der bestemmer! Du behøver ikke lade dig kaste viljeløst rundt i det digitale luftrum. Du kan indstille din automatpilot.

Det kræver, at du bliver opmærksom på dine digitale vaner.

Finder ud af hvornår du gør hvad, om det er godt for dig eller ikke, og om du vil blive ved med det. Og så gør noget andet end du plejer. F.eks. lader mobilen blive i tasken når du kommer hjem, hvis du er træt af at I ikke kigger hinanden i øjnene når I samles.

Det kræver at du er bevidst om det du gør og hjælper dig selv med at indrette dig, så automatpiloten ikke er den der styrer. Det gør at du udvikler digital bevidsthed.

Efterlad en kommentar